Presentatie
Welkom bij de documentatie over de milieuclassificatie "Green-score" (voorheen Eco-Score) .
Last updated
Welkom bij de documentatie over de milieuclassificatie "Green-score" (voorheen Eco-Score) .
Last updated
De Green-score® (de nieuwe naam voor Eco-score) is een indicator die de milieu-impact van voedingsproducten weergeeft. Het classificeert producten in 7 categorieën (A+, A, B, C, D, E, F), van de laagste impact tot de hoogste impact.
De milieu-impact wordt berekend aan de hand van verschillende factoren inzake lucht-, water-, oceaan- en bodemverontreiniging, alsmede met de effecten op de biosfeer:
Uitstoot van broeikasgassen (CO2)
Vernietiging van de ozonlaag
Uitstoot van fijne deeltjes
Fotochemische oxidatie
Verzuring
Radioactiviteit
Uitputting van de watervoorraden
Zoetwaterverontreiniging
Uitputting van niet-hernieuwbare hulpbronnen
Eutrofiëring (aarde, zoet water & zeewater)
Grondgebruik
Toxiciteiten (zoet water en menselijk)
Verlies van biodiversiteit
De effecten worden bestudeerd gedurende de hele levenscyclus van het product:
Voedsel is de belangrijkste sector die verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Wereldwijd vertegenwoordigt het 28%[1] van de broeikasgasemissies, 70%[2] van het drinkwaterverbruik en het grootste deel van het verpakkingsafval.
Landbouw neemt 1/3e van het landoppervlak op de planeet in beslag en is ook de belangrijkste oorzaak van ontbossing, maar het is mogelijk de impact ervan drastisch te verminderen door anders te consumeren.
Het uitgangspunt van deze aanpak is te beschikken over heldere informatie over de milieueffecten van de geconsumeerde producten. De ambitie van de Green-score is om een beslissingsinstrument te zijn dat onze voedselkeuzes in de richting van een duurzamere consumptiewijze kan sturen.
Door deugdzamere landbouwpraktijken aan te moedigen en te kiezen voor een dieet dat ons milieu ontziet, kunnen we actief bijdragen tot het behoud van de hulpbronnen, de beperking van de opwarming van de aarde tot minder dan 2° C en het behoud van het leven voor toekomstige generaties.
¹ Institute for Climate Economics. (2019). Estimating greenhouse gas emissions from food consumption ² OCDE (2020). Agriculture and water policy changes
[1] Institute for Climate Economics. (2019). Estimating greenhouse gas emissions from food consumption
[2] OCDE (2020). Agriculture and water policy changes
De Green-score wordt gezamenlijk aangeboden door verschillende digitale spelers die de gemeenschappelijke ambitie hebben om een eenvoudig instrument op te zetten om de impact van voeding op de planeet te verminderen :
Wij danken de deskundigen hartelijk voor hun technische ondersteuning en hun kritische blik op het proces.
Vincent Colomb (ADEME), Martin REGNER (ADEME), Anne DESERABLE (Quantis), François Witte (Quantis), Samuel CAUSSE (EVEA), Pauline ROIGNANT (EVEA), Thomas UTHAYAKUMAR (WWF), Laura CHATEL (Zero Waste), Geraldine GAUVIN (CITEO), Valentin FOURNEL (CITEO), Nicolas Pont (Veolia)
—
¹ Institute for Climate Economics. (2019). Estimating greenhouse gas emissions from food consumption ² OCDE (2020). Agriculture and water policy changes
* Dit schema maakt deel uit van een experiment dat wordt geleid door het Franse ministerie voor Ecologische Transitie.