Te verzamelen informatie
Lijst met informatie die nodig is om de Green-score te berekenen
Productcategorie
De CIQUAL-categorie van het product wordt gebruikt om de productiescore te bepalen, afgeleid van de Agribalyse 3 levenscyclusanalyses.
Het product moet geassocieerd worden met de dichtstbijzijnde CIQUAL-categorie uit de 2497 beschikbare categorieën.
Bijvoorbeeld: een pakje "Prince de Lu, chocoladesmaak" wordt gekoppeld aan de CIQUAL-categorie "Voorverpakte droge chocoladebiscuit".
Bijzondere gevallen
Voor gereconstitueerde producten (siropen, poeders die verdund moeten worden) zullen we altijd de categorie nemen die het product "zoals geconsumeerd" weergeeft, gereconstitueerd in water of melk. Bijvoorbeeld, voor gevriesdroogde koffie, kies de CIQUAL categorie "Koffie, instant, ongezoet, klaar om te drinken" in plaats van "Koffie, oplosbaar poeder".
Voor gekookte producten beschouwen we altijd hun "rauwe" equivalent. Bijvoorbeeld, voor een biefstuk (15% vetgehalte) kies je "Rundvlees, gehakt 15% vetgehalte, rauw" in plaats van "Rundvlees, gehakt 15% vetgehalte, gekookt".
Voor foie gras kies je de CIQUAL categorie "Confit de canard" in plaats van "Foie, canard, rauw".
Water, frisdrank en rauw fruit en rauwe groenten vallen niet onder de Green-score. De methodologie is niet aangepast aan deze productcategorieën en kan tot misverstanden leiden.
Lijst van ingrediënten
De ingrediëntenlijst kan worden gebruikt om de aanwezigheid van ingrediënten met een hoge impact te detecteren, zoals palmolie of bedreigde vis.
Informatie over de herkomst van ingrediënten, of het percentage dat aanwezig is in het recept, kan ook worden gebruikt om de transport- en herkomstscore te berekenen.
Oorsprong van ingrediënten
De herkomst kan worden bepaald aan de hand van elk element op de verpakking van het product.
In het bijzonder kan het volgende worden gebruikt
Oorsprong in de ingrediëntenlijst
Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
Beschermde/gecontroleerde oorsprongsbenaming (BOB/AOC)
Specifieke aanduidingen (met name voor kazen) die een herkomst garanderen. Enkele voorbeelden: Griekenland voor feta, Italië voor parmezaan, Frankrijk voor camembert, comté, roquefort, enz.
Als er geen oorsprongsaanduiding is, kunnen de leveringsverplichtingen die het merk heeft gecommuniceerd worden gebruikt.
Als er geen oorsprong beschikbaar is, wordt de oorsprong "Wereld" gebruikt voor de betreffende ingrediënten.
Speciale gevallen
Oorsprong EU en niet-EU" komt overeen met "Oorsprong Wereld".
Wanneer de vermelde oorsprong "hoofdzakelijk" uit één land is, zijn de percentages: 50% uit het vermelde land, 50% "Wereld".
Wanneer de oorsprong beschikbaar is op een meer globale schaal (regio of continent), wordt de laagste score van het land in de betreffende zone gebruikt. Dit voorkomt dat te algemene aanduidingen worden gebruikt ("Oorsprong Azië" vs. "Oorsprong China", bijvoorbeeld).
Als het product gereconstitueerd met water wordt geconsumeerd (koffie, thee, siroop, etc.), zijn de transport- en oorsprongsbonussen niet van toepassing op het toegevoegde water.
Percentage ingrediënten
Als het percentage van de ingrediënten in de ingrediëntenlijst wordt vermeld, wordt het als zodanig gebruikt om de transport- en oorsprongsscore te berekenen.
Voor de meeste producten wordt het percentage van elk ingrediënt in de samenstelling echter niet vermeld. In dit geval kan het aandeel van elk ingrediënt worden geschat op basis van de volgende elementen: de voedingswaardetabel van het product, de volgorde van de ingrediënten in de lijst en de voedingswaardetabel voor elk ingrediënt.
Deze methode geeft bij benadering een percentage.
Als een benadering niet mogelijk is, gebruiken we de percentages die in het Agribalyse-recept voor de productcategorie staan.
Milieu-etiketten
De labels worden gebruikt om de Labels, Packaging (FSC & BonSucro) en High Impact Ingredients (RSPO) scores te berekenen.
De aanwezigheid van de volgende labels moet worden verzameld:
Verpakking
Alle verpakkingsonderdelen moeten worden verzameld, met de volgende informatie voor elk onderdeel:
Formaat
Het materiaal
Lijst van formaten: Trays, Potten, Dozen, Flessen, Bakstenen, Blikken, Conserven, Potten, Individuele potten, Buizen, Zakjes, Individuele flessen, Individuele zakjes, Doosjes, Deksels, Stoppers, Capsules, Deksels, Vellen, Netten, Folie, Bundels, Verzegelingen, Bulk.
Lijst van materialen: staal, aluminium, glas, baksteen, meerlaags, karton, papier, kraft, hout, kurk, was, keramiek, PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PLA, PS, andere kunststof.
Speciale gevallen
In de volgende gevallen moet aanvullende informatie worden verzameld om de recyclebaarheid van de verpakking te bepalen:
Flessen: kleur (doorzichtig, gekleurd of ondoorzichtig), grootte van de huls (enkelvoudig of omhullend)
Kunststoffen: kleur (transparant, helder of donker)
Karakterisering van kunststof
De kunststofhars wordt bepaald door de aanwezigheid van de volgende logo's op de verpakking:
Bij gebrek aan informatie beschouwen we de kunststof "HDPE (2)" voor plastic flessendoppen en "Andere" (niet-recycleerbaar) voor de rest.
Metaalkarakterisering
Het type metaal kan worden bepaald door de aanwezigheid van de volgende logo's op de verpakking:
Bij gebrek aan informatie beschouwen we :
Aluminium voor de volgende formaten: trays, blikjes, flessen, koffiecapsules, folies, deksels, tubes en doppen.
Staal voor alle andere formaten
Last updated